Arbeta med rör 

Om du är sugen på att arbeta med rör kanske rörmokaryrket är något för dig! Något som är viktigt att ha koll på är att rörmokare inte är den officiella yrkestiteln som används. Rörmokare är den vardagliga benämningen för vad som rent officiellt benämns VVS-montör. Det finns flera olika sätt du kan bli en VVS-montör, varav det i grund och botten alltid krävs både utbildning och praktik. 

Bli VVS-montör 

Innan du söker dig till en utbildning till VVS-montör bör du tänka igenom om yrket är något för dig. Du bör inte vara kräsmagad eftersom jobbet medför en hel del unkna lukter, avlopp och smutsiga miljöer. Jobbet är dock väldigt varierande och aktivt, vilket är en stor fördel för dig som lätt blir uttråkad på jobbet. Du bör även gilla att arbeta i omväxlande och obekväma arbetsställningar vilket ställer vissa krav på din fysik för att du ska klara av arbetet. Du bör vara praktiskt lagd och vara noggrann och detaljerad i ditt arbetssätt för att du ska lyckas i arbetsrollen. Om du känner att jobbet passar dig finns det några olika tillvägagångssätt du kan använda dig av för att bli en certifierad VVS-montör. Rörmokare, rörläggare

Gymnasieutbildning 

Att utbilda sig till VVS-montör på gymnasiet är det enklaste alternativet, då många väljer att gå gymnasiet oavsett. Om du inte gått gymnasiet än kan du gå VVS- och fastighetsprogrammet där du får lära dig om jobbet. I gymnasieutbildningen ingår dessutom APL som innebär att du får praktisera på en arbetsplats under skoltiden. Det ger dig en fantastisk möjlighet att få erfarenhet från arbetsplatser i branschen och att knyta viktiga kontakter inför framtiden. Efter du tagit studenten behöver du fortsätta som lärling för att få arbeta i branschen och bli certifierad. 

Vuxenutbildning 

Om du redan gått gymnasiet kan du istället välja att få en KY-utbildning/Vuxenutbildning där du får samma kunskaper och behörigheter som du får från att gå gymnasieprogrammet. För att ansöka behöver du åtminstone gått ut grundskolan och ansökan sker vanligtvis via din hemkommun. 

Lärlingsperiod 

Som tidigare sagt behöver du gå som lärling under en period efter avslutad utbildning för att bli certifierad VVS-montör. Lärlingsperioden är på 2 år och innebär i praktiken att du arbetar som VVS-montör under handledning. Du får inte självmant utföra vissa typer av jobb men du får följa med en certifierad VVS-montör. Lärlingsperiodens syfte är att ge dig kunskap och erfarenhet av branschen så du känner dig trygg och kunnig efter avslutad lärlingsperiod. Efter du avslutat din lärlingsperiod behöver du ansöka om att bli branschcertifierad genom att ta branschprovet hos yrkesnämnden av VVS-branschen. Om du blir godkänd på provet blir du en certifierad VVS-montör och har möjlighet att arbeta fritt i branschen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *