Att anlita en rörmokare

När du ska renovera eller bygga till exempel ett nytt kök eller ett nytt badrum och behöver dra olika vattenledningar och avloppsrör behöver du anlita en rörmokare: hitta rörmokare. Att anlita en hantverkare är inte alltid så enkelt. Det är viktigt att hantverkaren är behörig att utföra arbetsuppgiften och att det blir korrekt gjort för att undvika förödande och kostsamma konsekvenser. Om ett VVS-arbete inte är utfört av en behörig hantverkare finns nämligen en risk att ditt försäkringsbolag inte ersätter en eventuell framtida vattenskada. I den här artikeln får du många bra tips på saker att tänka på innan du väljer vilken VVS-firma du ska anlita.

Ta in flera offerter

Ska du installera en värmepump, lägga vattenburen golvvärme, dra om avloppsrören i sommarstugan eller något annat som har med vatten, rör och avlopp att göra och letar efter ett VVS-företag som kan åta sig att göra jobbet bör du börja med att ta in offerter från flera firmor. När du har fått de olika offerterna kan du i lugn och ro jämföra dessa. Titta dock inte bara på priset utan jämför också övriga villkor samt vilka försäkringar företaget har och när företaget har tid att komma. Du ska också alltid kontrollera att företaget har F-skattsedel. Har företaget en F-skattsedel är det ett seriöst VVS-företag, och då kan du också få ROT-avdrag på arbetet. Är du fortfarande osäker på vilket företag du ska välja är det en god idé att läsa några recensioner från tidigare kunder eller fråga runt bland vänner och bekanta som du vet nyligen anlitat ett VVS-företag. Förhoppningsvis kan de ge dig rekommendationer på några företag som de har varit nöjda med.

Säkert vatten

Ett annat sätt att kontrollera om ett VVS-företag är ett seriöst företag är att se om det innehar ett Säkert Vatten-certifikat. Säkert Vatten är en medlemsägd organisation som utbildar, auktoriserar och kontrollerar företag i VVS-branschen. Har ett företag ett Säkert Vatten-intyg vet du att det uppfyller de krav som organisationen ställer och att företaget följer de branschregler som finns.

Skriv ett avtal

När du har hittat ett VVS-företag som kan åta sig jobbet och som du är nöjd med ska du acceptera offerten och skriva ett avtal med företaget. På avtalet beskrivs arbetets omfattning, det avtalade priset samt en leveransplan. Ett noga specificerat avtal är skönt att kunna luta sig mot om det uppstår några oklarheter under arbetets gång eller i samband med betalningen. Innan du gör den sista betalningen är det också bra om du tillsammans med rörmokaren gör en slutbesiktning på arbetet. Då kan du se att arbetet är gjort precis så som ni har kommit överens om, och det är också ett tillfälle för dig att ställa frågor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *