Hur får du god munhygien? 

En god munhygien är något vi alla eftersträvar. Att ha dålig andedräkt kan göra att personen vi pratar med ryggar tillbaka eller till och med avslutar samtalet i förtid. Det kan vara känsligt att påpeka att någon har dålig andedräkt och därför gör man oftast inte det om det inte är någon man känner väldigt väl. För att bevara en god munhygien så finns det många saker du kan göra. Här under ska du får några tips som kan hjälpa dig att inte bli den som får kollegor eller vänner att rygga tillbaka när du öppnar munnen. 

 

Tandläkaren är din vän 

Många är rädda för tandläkaren och det kan finnas många anledningar till det. Kanske finns där ett trauma från barndomen eller något annat men det bästa du kan göra är att gå till tandläkaren. Berätta att du är rädd och hen kommer antagligen vara mer varsam. Har du problem med en dålig munhygien så kan din tandläkare berätta för dig vad du ska göra för att det ska bli bättre. Varje mun är unik och om inte problemet sitter på tänderna kan det vara magmunnen som är slapp eller sura uppstötningar som gör att du har dålig munhygien. Då kan det vara kosten som behöver ändras och inte direkt något i munnen. 

Vitare tänder med tandblekning

Borsta tänderna regelbundet 

Detta är såklart det absolut viktigaste du kan göra för att själv se till att du har en god munhygien. Det som luktar är bakterier och om du inte borstar tänderna så kommer det att samlas massa bakterier som efter en tid luktar illa. Borsta tänderna både morgon och kväll och ät ingenting efter det. När du har borstat tänderna så är det bra för tänderna och fluoret i tandkrämen att få lite tid att arbeta så att alla bakterier som inte ska vara inne i munnen försvinner.  

Om du borstar tänderna och ändå upplever att du har dålig munhygien så kan det vara så att din tandborstning inte räcker till helt enkelt. Då kan du behöva använda tandtråd för att du ska få bort allt som ska bort. Det finns även något som heter mellanrumsborste som är som en liten tandborste och som hjälper dig att komma åt där det annars är svårt att komma åt. Det är extra bra för dig som har lite glesa tänder. 

För att ha en så effektiv tandkräm som möjligt så är det viktigt att den innehåller fluor. Fluor stärker nämligen tändernas emalj och gör att syraangrppen från bakterier inte går in i tänderna utan munnens naturliga försvar, saliven, kan spola bort bakterierna. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *