Lägga klickgolv – tips 

För den som är någorlunda praktiskt lagd är golvläggning inget som är svårt att utföra själv. Med ett nytt golv kan du inte bara se till att din bostad blir mycket finare och fräschare, utan du höjer också värdet inför en eventuell försäljning. 

Det finns många olika typer av golv som du kan använda dig av när det är dags för renovering och att lägga nytt. Många föredrar plastmattor och linoleum, eftersom dessa är mycket tåliga och slitstarka alternativ som inte kostar för mycket. Dessa golv kan dock vara lite kluriga att lägga om man inte har kunskap och erfarenhet. För nybörjaren (eller för den som inte är speciellt händig) är klickgolv ett bättre alternativ om du frågar oss! 

Vad är klickgolv? 

Enkelt förklarat kan man säga att klickgolv är färdiga golvskivor som du lägger i ett spår. Golvskivorna klickas enkelt ihop med varandra och har blivit ett mycket uppskattat och populärt alternativ. De främsta orsakerna till detta är att golven är mycket prisvärda, men också att de är så smidiga att du inte behöver en professionell golvläggare. Här kan du även välja om du vill ha klickgolv i laminat eller om du föredrar parkett och du behöver inte ta bort det befintliga golvet. Golvskivorna kan läggas ovanpå ditt gamla golv för att omvandla det direkt. Nya trägolv

Lägga klickgolv på befintligt golv 

Som ovan nämnts är det fullt möjligt att montera ett klickgolv ovanpå ett redan befintligt golv, men det beror på det nuvarande golvets status. Därför är det viktigt att du först inspekterar det golv som du har och kontrollerar att det är tillräckligt stabilt för det nya golvet. Om ditt nuvarande golv ligger löst har du fördelarna på din sida. Ett lösliggande golv som är enkelt att plocka bort gör att du slipper lister och trösklar som behöver höjas. I de flesta fall är detta dock ingenting att oroa sig för, eftersom klickgolv är framtagna för att kunna läggas ovanpå. 

Undvik högljudda golv med en stegdämpande matta 

Golv som är tysta är behagligare att gå på. Klickgolv har en tendens att kunna låta en del, speciellt om de läggs direkt på det nuvarande golvet. För att minska risken för oljud och få ett golv som är mycket skönare att gå på rekommenderar vi att du använder en stegdämpande matta. Den stegdämpande mattan, även kallad underlagsfoam, appliceras innan du lägger på det nya klickgolvet. Här är det viktigt att tejpa underlagsfoamen i kanterna och inte få några överlappningar vid skarvarna. 

Lämna utrymme vid väggarna 

Majoriteten av alla människor är medvetna om att trä rör sig i takt med årstiderna. Att träet rör sig beror på den skiftande luftfuktigheten. Här är det därför mycket viktigt att du inte lägger golvet stumt mot väggen, utan att du ger golvet lite plats att röra sig på. Om golvet ligger stumt och börjar svälla finns risk att skarvarna buktar och du får ett golv som ser snett och ojämnt ut. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *